Spöken i 08-land...



Finns det spöken ?
Folk har olika uppfattningar om det.
Jag vet vad jag tror , vad tror du ?
Satt och kollade lite efter spökerier i Stockholm.

Här hittade jag några :



 

SPÖKSLOTTET

Schefflerska palatset på Drottninggatan 116 går sedan tidigt 1800-tal under benämningen Spökslottet. Byggnaden är stans mest kända spökhus och sägs erbjuda både inmurade skelett och nergrävda skatter.

Husets ägare Jacob von Balthazar Knigge var en ond man som enligt sägnen ingick förbund med satan. I slutet av 1700-talet kom en vagn med svarta hästar körd av en kusk med horn och svans fram till huset för att hämta Knigge. Knigge försvann spårlöst i eldslågor och har sedan den dagen spökat runt i rummen, och detta så pass att en präst kom för att driva ut honom. Men en mystisk kraft slungade ut prästen genom fönstret. Prästen bröt benet och så var det med det.

SPÖKTÅGET 

"Endast de döda stiger av i Kymlinge" var något Stockholmare slängde sig på 80-talet. Vad var då bakgrunden till detta påstående?

SL tog fram en prototyp kallad Litt C5, en olackerad vagn i aluminium som främst användes som insatståg vid högtrafik. Vagnen kördes mellan åren 1966 och 1996, fick benämningen "Spöktåget", "Silverpilen" eller "Silvertåget" och sades vara ett spöktåg som förde de döda till ändstationen Kymlinge, ett icke färdigbyggt tunnelbanestopp på blåa linjen mellan Hallonbergen och Kista.




STOCKHOLMS SLOTT

På slottet talar man om två övernaturliga väsen; den långa, smäckra kvinnogestalten Vita Frun som sedan 1300-talet traskat runt i salarna och Grå gubben, som sägs vara äldre än själva slottet. Han påstås vara Birger Jarl, byggnadens skyddsande och gillar ruinerna i det gamla slottet. Hon däremot har ett omtvistat förflutet och sägs visa sig som förebud om dödsfall. Senast hon gav sig till känna låg kronprinsessan Margareta för döden. Året var 1920 och plötsligt hissades flaggan på halv stång. När en vakt skickades upp för att hissa flaggan kom han ned kritvit i ansiktet, flämtandes "Vita frun är däruppe". Några dagar senare dog Kronprinsessan.

Vi ska inte glömma den svävande handen som enligt rykten pekar ut var böckerna står i slottsbiblioteket. Lite Familjen Addams och The Thing över den.


KLARA KYRKOGÅRD

På medeltiden låg ett kloster på den plats där vi i dag har Klara kyrkogård. Enligt sägnen vandrar en nunna i svart drapering omkring mellan gravarna när mörkret lagt sig.





SKANSKVARN

Kvarnen lades ned i slutet av 1800-talet och är i dag restaurang. Spöket som härjar runt heter Linda och var en storvuxen mjölnarhustru som en dag för över hundra år sedan råkade tappa en 300 kg tung säck på sin man. Han dog omedelbart. Hon blev ett snällt spöke som sörjer sin man för evigt. Från övervåningen sägs man höra ljudet av frasande kjolar och mjölsäckar som släpas över golvet.

Real Scary Ghost - pictures :




Sovgott ;-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0